Mogelijk gemaakt door:
Terug Naar overzicht

Gezond gewicht dankzij citrusvruchtenextract

22-07-2016

Mensen met overgewicht zitten vaak minder goed in hun vel en zijn sneller moe. Gewichtsbeheersing is dan ook belangrijk, niet alleen om cosmetische redenen. Met name vetophoping rondom de buik (appelfiguur) is ongezond en kan onder andere invloed hebben op onze glucosehuishouding.

Voedingssupplementen kunnen ondersteuning bieden bij het bereiken van een gezond gewicht. Bekend is de stimulerende werking op de vetstofwisseling van groene thee, en er zijn aanwijzingen dat pycnogenol helpt bij het afvallen door het stimuleren van de vetafbraak en remmen van de vetaanmaak. Nieuw en veelbelovend is een vruchtenextract geïnspireerd op het mediterrane dieet.

Het nieuwe vruchtenextract bevat extracten van grapefruit, sinaasappel en bloedsinaasappel, aangevuld met het extract van guaranabessen. De polyfenolen uit het citrusfruit en methylxanthines (hoofdzakelijk cafeïne) uit guaranabessen versterken elkaars werking (synergie) bij het stimuleren van de lipolyse. Het vruchtenextract stimuleert vetcellen (adipocyten) om opgeslagen vetten (triglyceriden) af te breken tot vrije vetzuren en glycerol (lipolyse), deze aan het bloed af te geven en beschikbaar te maken als energiebron voor skeletspieren, hart, lever, nieren en andere weefsels en organen. In-vitro onderzoek met humane adipocyten toonde aan dat het vruchtenextract (met maximaal 4% cafeïne) de lipolyse-activiteit in adipocyten met een factor 6 verhoogt.(1) Vergeleken met pure guarana (met 12% cafeïne), dat lipolyse met een factor 2,8 verhoogt, is het effect ruim 2 keer sterker!

Hormonen (adrenaline, noradrenaline, glucagon, ACTH) stimuleren de vetafbraak in adipocyten door verhoging van de synthese van het signaalmolecuul cAMP (cyclisch adenosinemonofosfaat), dat verantwoordelijk is voor activering van HSL (hormone-sensitive lipase) in adipocyten. HSL is het snelheidsbeperkende enzym bij de afbraak van vetten in adipocyten. Door remming van het enzym fosfodiësterase-4, dat cAMP inactiveert, versterkt het vruchtenextract met citrusfruit en guaranabessen vermoedelijk de hormoon geïnduceerde lipolyse. De verschillende extracten hebben een synergetische werking: gezamenlijk remmen ze fosfodiësterase-4 veel sterker dan de afzonderlijke ingrediënten (cyanidine-3 glycoside, naringine, cafeïne).(1,2) Methylxanthines (hoofdzakelijk cafeïne) in guarana-extract stimuleren lipolyse mede door stimulering van de hormoongeïnduceerde cAMP-synthese en verhoging van de basaal stofwisseling.

Nieuw is een vruchtenextract geïnspireerd op het mediterrane dieet met de naam Sinetrol. De werking van het vruchtenextract is aangetoond in twee klinische studies. Hieruit blijkt dat Sinetrol helpt om af te vallen en met name zorgt voor het slinken van buikvet.

Klinische studies met Sinetrol
Aan de eerste studie (2014) namen 95 gezonde (jong)volwassen (22-45 jaar) deel met overgewicht (BMI 26-29,9) en een zittende levensstijl.(2) Gedurende 12 weken namen ze twee keer per dag (bij ontbijt en lunch) 450 mg Sinetrol in, of een placebo. Ze volgden geen caloriebeperkt dieet (vrouwen namen dagelijks 1800-2000 kcal in, mannen 2000-2500 kcal) en deden nauwelijks aan lichaamsbeweging (3x10 minuten wandelen per week). Vergeleken met placebo leidde het gebruik van Sinetrol tot significante afname van lichaamsgewicht, taille- en heupomtrek en vetmassa (zie tabel 1). Het immuunsysteem bleef beter in balans (significante afname van fibrinogeen en hsCRP in bloed), de antioxidantstatus verbeterde (significante daling malondialdehyde en stijging superoxidedismutase en glutathion in bloed). Het vruchtenextract ondersteunde de normale bloedglucoseregulatie (significante daling nuchtere bloedglucosespiegel binnen de normaalwaarden) en had geen negatieve bijwerkingen; ook de kleine hoeveelheid cafeïne (zoals in 125 ml zwarte thee of 60 ml koffie) leverde geen problemen op. De bloedspiegel van vrije vetzuren steeg met een factor 10 door sterke toename van lipolyse, vergeleken met placebo. Dit leidde niet tot stijging van de bloedlipidenspiegels (triglyceriden, totaal-, LDL- en HDL-cholesterol) of verandering van de verhouding tussen HDL- en LDL-cholesterol. Wel steeg de bloedspiegel van ApoA1 significant. Het gunstige hiervan is dat ApoA1 (een onderdeel van HDL-cholesterol) het transport stimuleert van vetten uit weefsels naar de lever, waarna deze uitgescheiden kunnen worden.

Sinetrol
Tabel 1 – Resultaten eerste studie (2014) met Sinetrol

In de tweede studie (2015) namen 25 gezonde mannen (30-45 jaar, BMI 26-29,9) gedurende 12 weken Sinetrol in (dagelijks 450 mg bij ontbijt en 450 mg bij lunch) of placebo.(5) De mannen hadden allen een te grote buikomvang (tailleomtrek van minimaal 94 cm). De dagelijkse calorie inname was 2200-2500 kcal (110-125% van de basaal stofwisseling) en de mannen wandelden 30 minuten per week. De belangrijkste resultaten van suppletie met het vruchtenextract zijn te zien in tabel 2. Vetmassa en lichaamsgewicht waren na 12 weken significant afgenomen, terwijl de vetvrije massa (spiermassa) gespaard bleef. De tailleomtrek was significant gedaald onder 94 cm. De deelnemers gaven aan zich geestelijk en lichamelijk gezonder te voelen en meer energie te hebben. Sinetrol had (net als in de eerste studie) geen ongunstige neveneffecten.

Sinetrol
Tabel 2 – Resultaten tweede studie (2015) met Sinetrol

Referenties
1. Dallas C et al. Lipolytic effect of a polyphenolic citrus dry extract of red orange, grapefruit, orange (SINETROL) in human body fat adipocytes. Mechanism of action by inhibition of cAMP-phosphodiesterase (PDE). Phytomedicine. 2008;15(10):783-92.
2. Dallas C et al. Clinical study to assess the efficacy and safety of a citrus polyphenolic extract of red orange, grapefruit, and orange (Sinetrol-XPur) on weight management and metabolic parameters in healthy overweight individuals. Phytother Res. 2014;28(2):212-8