07-08-2017
Een nieuwe studie laat zien dat de hoeveelheid inactief matrix Gla eiwit (ucMGP) in plasma toeneemt bij patiënten met een vitamine K2-tekort. Dit wordt in verband gebracht met aderverkalking, dat veel voorkomt bij dialysepatiënten.
Het Matrix Gla (MGP) eiwit is lid van de familie van vitamine K2-afhankelijke, Gla-bevattende eiwitten. MGP is een eiwit dat wordt gemaakt in de meeste zachte weefsels, zoals kraakbeen (synthese door kraakbeencellen), bloedvaten (synthese door gladde spiercellen en endotheelcellen), nieren, longen en milt. MGP heeft een hoge affiniteit voor binding aan calciumionen, vergelijkbaar met andere Gla-bevattende eiwitten. Het eiwit fungeert als een remmer van vasculaire mineralisatie en speelt een rol in de botorganisatie. Het eiwit heeft vitamine K2 nodig om actief te worden en te dienen als remmer van kalkafzetting in zachte weefsels zoals kraakbeen en bloedvaten.
Uit een studie met 50 nierdialysepatiënten blijkt dat als de verkalkingsscore, die wordt vastgesteld met een CT-scan van de aorta, stijgt, dat dit gepaard gaat met een liniaire toename van de hoeveelheid in plasma gemeten inactief MGP. Dagelijks gebruik van 360 microgram vitamine K2 in de vorm van menaquinon-7 (MK-7) gedurende 4 weken zorgde bij deze patiënten voor een significante daling van het inactief MGP met gemiddeld 86%.
Verder onderzoek over een langere periode is gewenst om veranderingen te kunnen beoordelen in de status van aderverkalking bij dialysepatiënten die vitamine K2 (MK-7) gebruiken.
Referentie
Aoun et al. BMC Nephrology (2017) 18:191. https://link.springer.com/content/pdf/10.1186%2Fs12882-017-0609-3.pdf