Mogelijk gemaakt door:
Terug Naar overzicht

Vitamine D-suppletie en vroeggeboorte

18-01-2016

Vitamine D-suppletie kan het risico op vroeggeboorte met 50% verminderen

Een analyse van twee onderzoeken naar de optimale vitamine D-dosering tijdens de zwangerschap, wijst op het belang van een hogere vitamine D-status van de moeder. Onderzoeksresultaten laten zien dat een hogere vitamine D-status geassocieerd wordt met een verbetering van de gezondheid van de moeder en pasgeborenen, met inbegrip van het risico op vroeggeboorte.  

Vroeggeboorte is de nummer één oorzaak van sterfte bij pasgeboren baby’s. Premature baby’s hebben een verhoogd risico op hersenverlamming, ontwikkelingsachterstanden, rachitis en respiratoire nood. Wereldwijd worden er 15 miljoen baby’s per jaar  te vroeg geboren.

Bij deze huidige studie werden resultaten geanalyseerd van twee eerdere klinische studies waarbij aan zwangeren vanaf het begin van het tweede trimester van de zwangerschap een dosering van 2000 of 4000 iu (50 of 100 mcg) vitamine D per dag werd gegeven, om ten minste het niveau van 32 ng/ml (= 80 nmol/l) te bereiken ten tijde van de bevalling. Optimaal  is een circulerend vitamine D (25(OH)D)-niveau van  32 ng/ml (= 80 nmol/l)  of hoger, van een tekort wordt gesproken bij minder dan 20 ng/ml (= 50 nmol/l). Uit de analyse bleek dat zwangere vrouwen met een 25(OH)D-bloedserumwaarde van 40 ng/ml (=100 nmol/l) en hoger, 50% minder kans hadden op een voortijdige bevalling, dan zwangeren met een lagere vitamine D-status. Deze hogere waarde van 40 ng/ml lijkt op basis van deze resultaten meer optimaal te zijn voor zwangeren.

Periodieke controle van de calcidiolserumspiegel blijft hierbij een belangrijk hulpmiddel om te zien of de vitamine D-inname toereikend is maar niet leidt tot een te hoge calcidiolspiegel. 

Aan de hand van deze onderzoeksresultaten worden de richtlijnen voor vitamine D-suppletie bij zwangeren in de praktijk van de medische universiteit van South Carolina (MUSC) en andere Amerikaanse instellingen gewijzigd zodat bij meer zwangeren een optimale serumspiegel van minimaal 40 ng/nl (100 nmol/l) wordt bereikt, wat tot een drastische reductie zou kunnen leiden in het aantal vroeggeboortes.

Referentie:
C.L. Wagner et al. Post-hoc analysis of vitamin D status and reduced risk of preterm birth in two vitamin D pregnancy cohorts compared with South Carolina March of Dimes 2009–2011 rates. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. Volume 155, Part B, January 2016, Pages 245–251