Mogelijk gemaakt door:
Terug Naar overzicht

Casestudy (N=1): Weer kunnen lopen door hoge dosering vitamine K2

14-02-2018

Regelmatig komen ons positieve ervaringen uit de praktijk ter ore die we in de rubriek N=1 graag met u delen. Hieronder leest u het verhaal van Peter die met behulp van vitamine K2 suppletie na een ernstig auto ongeluk weer kan lopen.

Ernstig auto-ongeluk
Tijdens de zomervakantie in 2010 in Italië raakt Peter betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Hij breekt hierbij  zijn rug, voeten en schouder.  Een van de gebroken ruggenwervels heeft ook de aorta gescheurd. Door de directe aanmaak van trombocyten is het bloeden van de aorta gelukkig snel gestopt, maar er is wel littekenweefsel ontstaan. Na een jaar van revalideren blijft het lopen nog steeds moeizaam. Peter  is niet in staat om meer dan 150 meter per dag te lopen. Hij heeft etalagebenen en koude voeten. Verschillende soorten therapie brengen maar geen verbetering in de controle over zijn benen. Na een CT-scan in 2012 blijkt waarom. De aorta is voor 85% dicht. Hierdoor vindt er beperkte bloeddoorstroming plaats naar de benen met als gevolg: dichtgeslibde aderen vanaf de liezen naar de benen toe. De verstopping in de aorta is waarschijnlijk een combinatie van littekenweefsel, lipiden- en kalkafzetting. Peter zal hier mee moeten leren leven. Maar daar neemt hij geen genoegen mee. 

Start met hoge dosering vitamine K2
In 2013 raadpleegt Peter Dr. C. Vermeer in Maastricht. Op zijn advies wordt gestart met 5 keer per dag 180 mcg vitamine K2 (MK-7) gecombineerd met een hoogwaardig kwalitatief multi vitamine/ mineralen preparaat en curcumine SLCP naast de dagelijkse statinen, insuline (Peter  is vanaf zijn jeugd Diabeet (type I) en carbasalaatcalcium (antistollingsmiddel).

Positief resultaat
In 2014 wordt de aorta door middel van een echo gecontroleerd en het blijkt dat de aorta nog maar voor 75% dicht zit. Het lijkt alsof de blokkade afneemt. In 2015 laat de echo nog een 65% verstopping zien. In 2016 blijft het resultaat gelijk. Peter merkt dat er meer gevoel in zijn voeten en benen komt en kan al wat verder en langer lopen. Elke dag gaat het lopen vooruit. De scan van oktober 2017 verrast iedereen. De aorta is voor 50% vrij. Daarbij zijn de aderen om het hart en van de beide benen geheel schoon en vrij van lipiden- en kalkaanslag. Dit is een enorm positief resultaat na een kleine 4 jaar gebruik van deze specifieke supplementen met een relatief hoge dosering vitamine K2.

10 kilometer per dag
Peter loopt inmiddels 10 kilometer per dag, heeft warme voeten en voelt zich enorm fit.  Een operatie in 2017 verloopt geheel vrij van complicaties ondanks het dagelijks gebruik van zijn standaard medicatie aangevuld met 900 mcg vitamine K2, curcumine SLCP en multi vitamine-/ mineralen preparaat.
Peter gaat vol goede moed door met zijn medicatie en supplementen en hoopt op nog meer verbetering van de aorta. Hij ziet de toekomst weer positief in.

In dit verslag is de cliëntnaam veranderd.