Gesponsord door:
Terug Naar overzicht

Spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen uit mond, slokdarm, maag, alvleesklier en dunne darm breken koolhydraten, eiwitten (waaronder gluten) en vetten in voedsel af tot kleine bouwstenen die vervolgens via de darmwand worden opgenomen. Problemen met de aanmaak en/of activiteit van spijsverteringsenzymen kan leiden tot maagdarmklachten en een verminderde opname van voedingsstoffen (malabsorptie). In bepaalde gevallen kan het goed zijn de spijsvertering (tijdelijk) te ondersteunen met een voedingssupplement met spijsverteringsenzymen, dat bij voorkeur ook een enzym bevat dat gluten afbreekt.

Bronnen

Spijsverteringsenzymen voor voedingssupplementen kunnen onder meer worden geproduceerd door micro-organismen zoals gisten. Deze worden gekweekt op een voedingsbodem en zetten door fermentatie nutriënten in deze voedingsbodem om in enzymen.

Kwaliteitsaspecten

Kwalitatief hoogwaardige enzymsupplementen bevatten enzymen die binnen een bepaalde pH-range stabiel blijven wat betreft structuur en functie, en geen stoffen bevatten die de enzymactiviteit remmen.

Indicaties

  • Functionele dyspepsie;
  • Exocriene pancreasinsufficiëntie (bijvoorbeeld bij chronische pancreatitis, pancreaskanker, taaislijmziekte, inflammatoire darmziekten en diabetes type 1 en 2);
  • Prikkelbaredarmsyndroom (PDS);
  • Lactose-intolerantie;
  • Non-coeliakie glutensensitiviteit (NCGS);
  • Afgenomen enzymproductie bij het ouder worden.

Contra-indicaties

  • Acute pancreatitis;
  • Ileus;
  • Sterk verminderde leverfunctie;
  • Galblaasobstructie of -empyeem.

Gebruiksadviezen

Neem spijsverteringsenzymen vlak voor of tijdens de maaltijd in met wat water. Consumeer bij voorkeur gezonde en gevarieerde voeding, kauw het voedsel goed en eet niet te laat op de dag.

Veiligheid

Enzymen worden als veilig beschouwd en hebben nauwelijks tot geen bijwerkingen. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor interacties met medicijnen. Suppleer spijsverteringsenzymen niet langer dan nodig; het is niet helemaal uit te sluiten dat de lichaamseigen enzymsynthese iets afneemt tijdens enzymsuppletie.

Literatuur

1. Soni NK et al. A review of digestive enzyme and probiotic supplementation for functional gastrointestinal disorders. Indian Pract. 2020;72:35-9.

2. Ianiro G et al. Digestive enzyme supplementation in gastrointestinal diseases. Curr Drug Metab. 2016;17(2):187-93.

3. Swami OC et al. Functional dyspepsia and the role of digestive enzymes supplement in its therapy. Int J Basic Clin Pharmacol. 2017;6:1035-41.

4. Majeed M et al. Evaluation of the safety and efficacy of a multienzyme complex in patients with functional dyspepsia: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Med Food. 2018;21:1120-8.

5. Singh VK et al. Less common etiologies of exocrine pancreatic insufficiency. World j Gastroenterol. 2017;23:7059-76.

6. Roxas M. The role of enzyme supplementation in digestive disorders. Alt Med Rev. 2008;13:307-14.

7. Taylor JR et al. Systematic review: efficacy and safety of pancreatic enzyme supplements for exocrine pancreatic insufficiency. Aliment Pharmacol Ther. 2010;31;57-72.

8. Ido H et al. Combination of gluten-digesting enzymes improved symptoms of non-celiac gluten sensitivity: a randomized single-blind, placebo-controlled crossover study. Clin Transl Gastoenterol. 2018;9:181.

9. Salden BN et al. Randomised clinical study: Aspergillus niger-derived enzyme digests gluten in the stomach of healthy volunteers. Aliment Pharmacol Ther. 2015;42:273-85.

Deze nutriënten worden ook beschreven in deze artikelen: